Dni Różnorodności Kulturowej 2018

Zakład Filologii Nowogreckiej
na Dniach Różnorodności Kulturowej dla Dialogu i Rozwoju
organizowanych przez Wydział Neofilologii UAM
Poznań, 11-12 maja 2018 r.

https://wn.amu.edu.pl/drk/dni-roznorodnosci-kulturowej-2018

Pracownicy Zakładu Filologii Nowogreckiej i Studenci Filologii Nowogreckiej włączyli się aktywnie z coroczne obchodny Dni Różnorodności Kulturowej.

W dniu 11 maja 2018 roku (piątek) w holu Collegium Novum zorganizowaliśmy grecko-cypryjski punkt informacyjny dla uczestników „speed talking”. Impreza rozpoczęła się jeszcze przed planowaną godziną 11.30. W gąszczu pytań, quizów i ciekawostek na temat wszelkich kultur świata znalazły się tez informacje o Grecji i Cyprze. Naszym zamiarem było wzbudzenie zainteresowania odwiedzających (nie)oczywistymi faktami, jak np.:

–  liczba zamieszkałych wysp spośród ponad 6 000 wysp greckich,

– obecne umiejscowienie posągu Nike z Samotraki i

– kolonialna historia Cypru w XX wieku.

Towarzyszyły nam znaki rozpoznawcze Grecji i Cypru: drzewko oliwne, grecka i cypryjska flaga, herbata górska (τσάιτουβουνού), kawa frape (φραπέ) i barwy biało-niebieskie (λευκό-κυανό).

Odwiedzający pozostali z nami do godz. 13.

O godz. 14.00, w patio Collegium Novum, rozpoczęliśmy spotkanie z kuchnią grecką w ramach „Pikniku różnorodności smakowej”.

Serwowaliśmy:

– chałwę z semoliny (χαλβάς σιμιγδαλένιος), jaką przygotowuje się w greckich domach,

– pity ze szpinakiem (σπανακόπιτα) oraz pity z serem (τιρόπιτα), które stały się, podobnie, jak w Grecji, świetną wytrawną przekąską,

– świetnej jakości grecką oliwę (ελαιόλαδο) z pieczywem (ψωμάκι), aby zadbać o nasze zdrowie,

– oliwki kalamata (ελιές Καλαµών) w nieoczywistym ciemnofioletowym kolorze,

– herbatę górską (τσάι του βουνού) jako panaceum na wszelkie problemy (nie tylko somatyczne) i

– kawe frape (φραπέ) jako ochłodę dzisiejszego ciepłego dnia.

Zainteresowanie naszą ofertą było na tyle duże, że sami stanęliśmy w kolejce, aby spróbować i sprawdzić, czy wszystko, co przygotowaliśmy było odpowiednio smaczne.

W przygotowaniach udział brali:

mgr Hania Ciszek,

mgr Nikos Giallelis,

dr hab. Karolina Gortych-Michalak,

dr Kiriakos Papoulidis,

mgr Kamil Trąba,

Studenci I roku Filologii Nowogreckiej.

Smaki Grecji uzyskaliśmy dzięki współpracy ze sklepem z autentycznymi artykułami greckimi zlokalizowanym w Komornikach pod Poznaniem.

Zapraszamy serdecznie za rok!